Paulius Strasevičius: jaunasis kulinaras parašęs dvi knygas ir nuolat kuriantis naujus receptus savo tinklaraščiui "Kitchen Obsession"

Būdamas 19 jis parašė savo pirmąją kulinarinę knygą „Pauliaus vaišės“, todėl greitai buvo pavadintas „jauniausiu Lietuvos kulinaru“ ir netgi „Būsimuoju Oliveriu“. Ir visai ne be reikalo! Paulius Strasevičius džiaugiasi ir antrąją savo knyga „Pietūs dežutėje“, toliau dalinasi savo kurtais receptais tinklaraštyje „Kitchen Obsession“, moko žmones įvairių patiekalų gudrybių kulinarinėse pamokose ir turi dar kelias svajones, apie kurias mandagiai nutyli, bet prasitaria, kad būtent svajonės daro jį laimingu!

Paulius Strasevičius, kulinaras, receptai

Internete galima rasti tokių tavęs apibūdinimų: „Jauniausias Lietuvos kulinaras“, „Būsimasis Oliveris“. Ar vis dar esi jauniausias? O kaip tau pačiam patinka, kai tave pristato? Ar yra skirtumas tarp kulinaro ir virtuvės šefo?

Kai 19 išleidome pirmąją kulinarinę knygą Pauliaus vaišės, tuo metu buvau tikrai jauniausias kulinaras Lietuvoje, dabar jau tikrai taip ir nėra ir yra jaunesnių. Kadangi gaminti ir domėti apie maistą pradėjau itin anksti, todėl titulą tokį ir gavau, kad per šonus tryško entuziazmas. Manau skirtumo tarp kulinaro ir virtuvės šefo skirtumo nėra jokio, mus jungia vienas bendras tikslas – atrasti nuostabiausius derinius ir skonius, pristatyti juos žmonėms, tik vieni tai daro restorane, kiti knygose, tinklaraštyje ar žurnale. 

Paulius Strasevičius, kulinaras, receptai

Pauliaus receptai: Brownie pyragas

Papasakok kaip prasidėjo tavo pažintis su maisto gaminimu, kada buvo tas „cintk“ kuomet tvirtai žinojai, kad virtuvė – tai tavo aistra?

Jau nuo pat vaikystės sukdavausi aplink gaminančius šeimos narius, mėgau skanų maistą ir beveik viską (man atrodo, kad tai šiek tiek keista, nes dažniausiai vaikai daug ko nemėgta ar bent jau nenori ragauti, o man patiko viskas!). Taigi, virtuvėje visiems siūlydavau savo pagalbą, o kažkur 16  ir atsitiko tas „cinkt“! Tada supratau, kad noriu būti virėjas, noriu dirbti virtuvėje, noriu gaminti, kurti ir vaišinti kitus.

Rimtieji mano bandymai prasidėjo tada, kai pradėjau mokytis virėjo mokslų. Tuomet gavau daug teorinės patirties ir dažnai viską išbandydavau praktiškai savo namuose. Na, o didžiausi darbai ir eksperimentai prasidėjo susiradus pirmąjį darbą!

Ką gaminti patinka labiausiai? Kokie tie tavo „eksperimentai“?

Gaminu viską, bet širdis labiau linksta link užkandžių ir desertų. Kai reikia gaminti užkandžius arba tortus, jaučiu kaip atgimsta mano meniškoji pusė. Virtuvėje dažnai mėgstu laužyti standartus ir surasti kažkokių įdomių skonių. Žinojot, kad žiedinis kopūstas su šokoladiniu musu yra tiesiog – PASAKA? Dar yra toks desertas – macaronsai. Seniai noriu išmokti juos kepti pagal visą technologiją. Buvau net kursuose, kuriuose moko juos gaminti, bet namuose niekad nebandau rizikuoti ir neprisiverčiu, bet tam aš dar subręsiu!

Paulius Strasevičius, kulinaras, receptai

Paulius Strasevičius

Pradėjai daryti kulinarines pamokas, kaip sekasi ši veikla? Kokias klaidas virtuvėje žmonės daro dažniausiai?

Taip, labai malonu, kad sulaukiau iš BAKERSTREET pakvietimo vesti kulinarinius mokymus. Jau 3 mėnesius vykstančius mokymus vedu ir stengiuosi atiduoti žmonėms visas savo turimas žinias, patarimus, receptus. Džiaugiuosi, kad žmonėms tai patinka ir susirenka pilnos grupės.

Klaidos yra visiškai paprastos, kai turime apie tai mažai žinių, tai ir yra mūsų su BAKERSTREET tikslas, atiduoti turimas žinias, kad žmonėms virtuvėje būtų kur kas lengviau

Paulius Strasevičius, kulinaras, receptai

Pauliaus receptas

Rašai tinklaraštį „Kitchen Obsession“, kada pradėjai, ar prisimeni pirmus įrašus? Ar dabar jie atrodo, kaip pirmas prisvilęs blynas?

Jau 4 metai kaip gyvuoja “Kitchen Obsession” ir džiaugiuosi, kad po truputį žmonės pradeda pasitikėti tuo jaunuoliu ir gaminti pagal jo receptus 😀 Pirmųjų blynų tikrai buvo, iš kurių su mano patiekalų fotografe Ieva pasijuokiame, bet prisimename kaip VISKO pradžią, ypač kai tiek abu esame pažengę.

Pirmoje knygoje „Pauliaus vaišės“  net 141 receptas, kaip gimsta receptų idėjos? Beje, man 141 asocijuojasi su seimo narių skaičiumi, ar čia tik sutapimas? 😀 Beje, kiek laiko užtrukai rašydamas šią knygą ir kurdamas receptus?

Pirmoje knygoje yra mūsų vienerių metų darbas, junginys visų patiekalų, įrėminimas knygoje. Idėjos kaip visad man gimsta iš aplinkos ir gaminimo, nes jei negaminsiu, man idėjos niekaip nekiltų, tik darbas virtuvėje man suteikia fantaziją. Kalbant apie receptų skaičių ir seimo narių skaičiumi, tai kiekvienam seimo nariui po receptą! 

Paulius Strasevičius, kulinaras, receptai

Pauliaus knyga “Super pietūs dėžutėje”

Antroje tavo knygoje „Super pietūs dežutėje“ puikūs sprendimai skubantiems, bet norintiems gyventi sveikiau. Kaip kilo mintis išgelbėti žmones, kurie, galbūt iki tavo knygos net neįsivaizdavo, kad pasiruošti maistą ir jį neštis su savim yra ir paprasta ir gali būti labai skanu?

Tiesiog turiu artimoje aplinkoje daug žmonių, kurie skuba, daug dirba ir neturi laiko nueiti pavalgyti, kitą vertus maisto ruošimas daugeliui yra tiesiog malonus ritualas ar hobis, todėl iš vakaro pasiruošti sau pietus ir radus laisvą akimirką suvalgyti, yra žymiai skaniau ir sveikiau nei valgyti maitinimo įstaigoje. Mano knygoje yra atkreiptas dėmesys į visus žmonės, pradedant nuo vegetarų ir retai gaminančių iki norinčių padirbėti virtuvėje, knygoje yra ganėtinai sveiki ir maistingi patiekalai, kas yra svarbiausia mums daug dirbantiems.

O ką valgai pats?

Kadangi sportuoju, tikrai stebiu ką valgau. Stengiuosi valgyti subalansuotą, sveiką maistą. Rytas prasideda nuo vaisių, pietauju ir valgau tai, ką noriu tą dieną, o vakarienei renkuosi patiekalus su daug baltymų. Pagrindiniai ingredientai kuriuos visad rasite mano šaldytuve:  kiaušiniai, varškės ir graikiškas jogurtas. Kai šių produktų yra, aš alkanas nebūnu!

Paulius Strasevičius, kulinaras, receptai

Pauliaus receptas

Jau esi parašęs dvi knygas, koks interviu be klausimo, ar laukia trečia ir kokia ji bus ?

Trečioji tikrai bus, ir mano tikslas bus padaryti dar lengvesnę skaitytojų kasdienybę, kai nereikės per daug sukti galvos ką paruošti, užteks atsiversti ir išsirinkti. Bet apie viską… Ateityje.

Pauliau, ar esi laimingas žmogus, kodėl?

Manau laimingi esam visi, lygiai tiek pat kiek ir nelaimingi. Savo kasdienybėje esu labiau laimingas, nes darau tai ką noriu, jaučiuosi gerai ir laiptelis po laiptelio, einu link savo svajonių link.

Kaip manai, kas yra laimė? Ar atrasti mylimą veiklą didelė laimė? O gal laimė visai ne tai? Kaip tu tai supranti?

Kiekvienam laimė yra labai individualus jausmas. Aš laimingas kai turiu daug darbo, daug projektų ir daug veiklos, kai grįžęs po visko namo, krentu į lovą ilsėtis ir galvoju, ką naujo išmokau, ką naujo patyriau. Kuo mano diena buvo kitokia nei kitos. Šiuo metu man tai yra LAIMĖ.

Kadangi esi receptų profesionalas, prašom pasidalinti savo laimės receptu!

Laimės receptas paprastas: anksti keltis, daug domėtis, daug bandyti ir stengtis nugalėti visas savo baimes, svarbiausia jaustis gerai ir būti savo vietoje, toje kurioje nori būti.

Paulius Strasevičius, kulinaras, receptai

Pauliaus receptas: įdarytas vištienos ketvirtis

Gal gali pasidalinti savo šiuo metu mėgstamiausiu MAISTO receptu su „Nu kaip“ skaitytojais?

RECEPTAS:

  • 2 nedidelių virtų morkų
  • 3 didelių kiaušinių
  • Druskos
  • Pipirų
  • 100 g pjaustytos šalto rūkymo lašišos
  • 2 šaukštų varškės sūrelio
  • 1 saujos špinatų

Gaminimas

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros.
  2. Sutarkuokite morkas per smulkiausią burokinę tarką.
  3. Įmuškite į morkas kiaušinius, pagardinkite druska, pipirais, viską išplakite.
  4. Kepimo skardą tieskite kepimo popieriumi.
  5. Sudėkite visą masę, masė turi pasiskirstyti per pusę standartinės kepimo skardos, turi būti plonas sluoksnis, bet negali būti tarpelių tarp morkų masės ir kepimo popieriaus.
  6. Šauti į orkaitę kepti – 7 – 8 minutes.
  7. Atvėsinti.
  8. Ištepti sūreliu, sudėti špinatus, lašišą ir viską susukti.

    suktinukai su lašiša, maistas, receptas

    Pauliaus receptas

0 Patiko!
0 Nepatiko :(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *