Keksiukai mėgstantiems "sūriau" arba su saulėje džiovintais pomidorais ir feta

keksiukai cover

Parašiau Jums aš receptą apie keksiukus, kurie gali būti ir ne keksiukai, bet ko jau ko negali, tai būti saldūs….

Kaip visada nekenčiau tų receptų, kur vietoj konkretaus produktų sąrašiuko ir gamybos procesų, rasdavau prirašytą, papasakota, kaip kažkokia virtuvės šaunuolė kėlėsi, kaip ruošėsi, kaip draugės gimtadienis, todėl šį ypatingą patiekalą ir daro. Ir dabar pati tokį noriu rašyti. Sako nespjaut į šulinį, nepjaut šakos, nekast duobės. Viską padarysiu dabar.

Receptas kaip ir keksiukų, bet galima kepti ir pyragą skardoje, galima dar pagardinti ir turėti ne užkandžius, bet visus ištaigingus pietus, šiek giminingus kišui (čia toks nesaldus pyragas, kur ant tešlos pilama masė su kiaušiniu ir priedais). Aš dabar specialiai nerašysiu kuo pagardinti, kad skaitytumėt iki galo.

Dar šiek tiek intro, kodėl kepu ne saldžius keksiukus. Todėl, kad nesu tokia bloga. Aš kai išgeriu kartais sakau sau: „Monika tu geras žmogus“. Geras, geras. Pritariu pati sau. Yra žmonių, kurie nemėgsta saldžiai. Tai kai kepu saldžius keksiukus, dažniausiai iškepu ir šiuos, būtent tiems „sūraus“  mėgėjams. Suprask, pagalvoju apie visus! Logika tokia – ateinu į šventę, o ten keksiukai! Ir tik sūrus. O aš mėgstu tai saldžiai. Ir visi kemša, o aš kamputyje braukiu ašarą ir kuriu planą, kaip po sūrios šventės užsuksiu į parduotuvę ir nusipirksiu Snickers. Tai bent atsigriebsiu. Aš nežinau, kaip sūraus gerbėjams, ar jie po saldžių balių varo į parduotuvę pirkti silkės? Nu bet kaip, reziumė – toks čia ir balius, jei galvoji apie silkę arba Snickers‘ą.

Bandžiau aš kepti ir su sūriu (olandišku, gavosi labai sausi, o sūris sukietėjo ir gavosi sunkiai kramtomas), bandžiau ir be cukinijos (bet cukinija čia labai tinka, nes keksiukai tampa šlapi, o pati cukinija skonio neprideda), kurią tarp kitko labai mėgstu (ir turiu vieną gerą šokoladinio pyrago su cukiniją receptą, kadangi skonio neprideda, tai tinka ir su šokoladu), dar originaliam recepte kažkodėl įdėta morka, kas manęs neįtikino ir aš jos  niekada net nebandžiau dėti. Žodžiu prikepus, pribandžius ir nebandžius (čia apie tą morką), išrutuliojau tokį receptą:

  • ½ stiklinės miltų (klasikinė 250 ml);
  • Du šaukšteliai kepimo miltelių;
  • Viena ¾ ilgavaisio agurko dydžio cukinija (kadanga maža, tai jauna, kadangi jauna, tai nereikia išimti sėklų, kadangi taip, tai nuskutam tik odelę ir tarkuojam su burokine tarką (šiaip jau tos tarkos pavadinimas yra loginė klaida, nes kodėl ji burokinė, jei su ja tarkuojam morkas, cukinijas, bulves ir sūrį?);
  • Apie 200g fetos (o čia taip, jei norit, kad ji susilietų su mase, tai pirkit minkštą, jei norit, kad jaustųsi gabaliukai – pirkit kietesnę);
  • Indelis alyvuogių (tikrai pagal skonį: žalios, juodos, juosvos, rusvos, rausvos);
  • Pusė stiklainiuko saulėje džiovintų pomidorų;
  • Du kiaušiniai;
  • Indelis natūralaus jogurto;
  • 1/3 stiklinės aliejaus nuo saulėje džiovintų pomidorų;
  • Ir smagiausia dalis – druskos nereikės, nes feta sūri, bet jau prieskoniuoti galima pagal nuotaiką (bazilikai, čiobreliai, raudonėliai, pipirai, džiovinta paprika, Viduržemio jūros prieskonių mišinys, aš viską dedu, bet su saiku).

Orkaitę kaičiam iki 180, kepsim apie 40 min. bet po 30 min vis žiūrėsim, ar viskas gerai, ar nedega viršūnėlės.

Kol kaista orkaitė, labai greitai statom du indus. Į vieną dedam: miltus, cukiniją, alyvuoges, fetą, supjaustytus kubeliais saulėje džiovintus pomidorus, prieskonius ir kepimo miltelius. Sumaišom. Kitame inde – kiaušinius, jogurtą ir aliejų. Paplakam su ranka ir sujungiam abiejų indų turinį. Viskas. Dėliojam į formeles ir kepam keksiukų pavidalu.

IMG_1793

Arba, kaip aš labai mėgstu, imam stiklinę arba keramikinę kepimo formą ir supilam visą masę tarsi kepdami pyragą. Dabar tą dalis, kurios neišdaviau pradžioje – galima įdėti mėsos!!! Vištienos, kumpelio, dešrelių, rūkytos dešros ir turbūt viskas. Kas Jums atrodo skaniau ir geriau dera prie saulėje džiovintų pomidorų.  Taip gausite kišo giminaitį, dėsite ant pietų stalo, gražiai pjaustysite dar šiltą ir sočiai papietausite. Kas labai tiktų tai toks padažiukas iš jogurto ir tarkuotų su ta pačia burokine tarką agurkų, smilktelės išspaustų česnakų ir prieskonių, galima įdėti žalumynų. Arba šiaip galima valgyti bet kokiom šviežių daržovių salotom.

Keksiukus bandžiau puošti pomidoriukais, kurie baigiantis kepimo procesui nugrimzdo link dugno ir prasprogo. Nėra blogai. Bet, jei kepsit, parašykit – nu kaip?

IMG_1795

 

0 I like it
0 I don't like it

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *