Išniekintos paelijos (paella) troškinys

paelija cover

Virtuvės profesionalai, turbūt norėtų nukapoti man pirštukus, kad šitą savo receptą apskritai išdrįsiu vadinti paeliją. Bet aš gaminu paprastai, ne visada noriu prie puodų sugaišti kelias valandas ir po gamybos proceso plauti kalno indų. Šitai paelijai reikės dviejų puodų ir pjaustymo lentelės.

Esu girdėjus tokią legendą, kad kažkur kaime gyvena šeimininkė, kuri suruošia didžiausiam baliui maistą, išpurvindama tik vieną bliūdą. Aš įsivaizduoju tą tokį didelį, metalinį, su kažkur išpieštą rože ant šono. Nu man dar toli iki tos legendinės šeimininkės, bet du puodai ir lentelė, manau yra neblogas rezultatas. Paelijos esmė, kaip teigia patikimi šaltiniai, yra ryžiai ir sultinys, kuriame tie ryžiai brinksta. Šiame išniekintame variante, aš išvis naudoju sultinio kubelį. Rašau ir įsivaizduoju, kaip trenkia šefas per pirštus. Jūs darykit kaip norit arba kaip reikia, o čia patiekalo receptas, kuriam pagaminti užtruksit 15 min. – čia pjaustymui ir pakepinimui, bei 30 min. kol išvirs ryžiai. Jeigu nesate susipažinę su tikros paelijos receptu, tai esmė tokia, kad pakepinus daržoves reikia jas išimti iš keptuves, tada nuvirus jūros gėrybes tą sultinį reikia pilti į keptuvę, kur kepė daržovės ir tada sudėjus ryžius juos troškinti. Mano receptas kitoks.

2 asmenims:

Stiklinė  rudųjų ryžių;

Pusė kubelio vištienos sultinio;

Kelios skiltelės česnako;

Svogūnas;

Pusė paprikos;

Chorizo dešra apie 200g. (čia, kad visas patiekalas būtų kuo daugiau ispaniškas, o šiaip jau tradicinė paelija daroma su vištiena);

Du pomidorai;

Krevetės (aš sunaudojau pusę maišo šaldytų su lukštais, kurių apimtis išlukštenus sumažėjo, bet tikrai užteko, nors visada galima ir daugiau).

Ryžius sudedam į verdantį vandenį su ištirpintu sultiniu, verdam apie 30 min.

Tuo tarpu pakepinam kubeliais supjaustytus likusius ingridientus: svogūnas, česnakas, paprika, dešra ir nuplikyti, nulupti pomidorai (būtinai, nes kitaip pomidorų skūrelės gadins visą reikalą). Kepinam kepinam, sudedam prieskonių (aš visada pamalu pipirų mišinio, įdedu čili pipiriukų, Viduržemio jūros prieskonių, paprikos miltelių, džiovinto baziliko ir čiobrelių, JOKIOS DRUSKOS! Nes dešra tikrai sūri, o ryžiai verda sultinyje, kuriame taip pat jau yra druskos). Ir jau viskam baigiant kepintis sudedam krevetes, 1 min. ir traukiam nuo ugnies.

Kai išverda ryžiai (jie neturi visiškai išvirti, JOKIŲ SULIPUSIŲ, ar ryžių košės!!! Turi būti traškūs ir birus. Praktiškai ryžiams išvirus, juose nebelieka vandens, bet jei truputėlis dar liko, tai tiesiog nupilam, bet sausint nereikia) sudedam juos į pirmąją keptuvę ir dar viską apie 5-8 min. Patroškinam. Neturi būti sausa, bet ir neturi niekas čia plaukioti. Viskas, gali pastovėti 10 min., kol skoniai susilies. NU KAIP SKANU!

 

0 I like it
0 I don't like it

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *