Visa Lietuva ilgai laukė, kada gi pagaliau bus atskleistas visas geriausių TOP 30 Lietuvos restoranų sąrašas! Ir sulaukė! O mes po truputį keliaujam po sąrašo vietas. Šį kartą apsilankėm jaukiame, Vilniaus senamiesčio centre įsikūrusiame restorane (kaip patys vadina – vyno restoranas) Saint Germain.
Visą sąrašą galite rasti paspaudę čia. Na, o jeigu tingite atsiversti, parašysime iš karto – Saint Germain šio sąrašo 10-oje vietoje! Sveikinam! O apsilankę sakom, kad tikrai patekti į šį top’ą šis restoranas privalėjo!
Vieną kartą jau sesu rašiusi, kad atėjus į vietą pasijaučiau kaip “užsienyje”. Ir man taip būna gera, kai apima toks jausmas. Ne todėl, kad būtų blogai Lietuvoje, todėl, kad apima pačios geriausios emocijos, prisiminimai ir gėris. Juk kai kur nors išvažiuoji dažniausiai pailsi nuo rūpesčių, nekankina kasdieninės problemos, viską pamiršti ir ilsiesi. Tai taip gerai, kai kasdienybėje randi tokią oazę, kurioje mintimis gali pabėgti nuo visko ir mėgautis ne tik maistu, bet ir gyvenimu.
Saint Germain yra įsikūrę jaukiame skersgatvyje, kurio sienos iškabintos meno kūriniais. Vakarais eismo nebelieka, tik pestieji vaikšto, žioplinėja, apžiūrinėja ant skersgatvio sienų pakabintus darbus, o sėdintys vyno restorane mielai šnekučiuojasi, skamba juokas ir pasklinda kvapas, kai ant stalo dedami patiekalai.
Tiesiai šviesiai, viskas vyksta paprastai. Ateini kur nors su draugais, giminėmis ar artimaisiais ir sakai: “įspėju – dabar aš viską turiu nufotografuoti! Kiekvieno lėkštę ir išklausyti nuomonių apie patiekalus ir dar būtų gerai gauti po kąsnį to, ką valgote Jūs!”. Taip ir gaunasi, ateini vieną kartą, o išragauji puse meniu.
Pirmiausia užkandžiai! Ant stalo! Marinuotos alyvuogės ir saulėje džiovinti pomidorai – visų įvertinti aukščiausiais balais! Kaip ir foie gras su obuoliais. Ir žinoma naujas atradimas, kurį taikysiu savo virtuvėje – baklažanų suktinukai su vytintu kumpiu, pomidorais ir sūriais. Čia taip gerai viskas dera!

Alyvuogės ir saulėje džiovinti pomidorai

Ančių kepenėlių paštetas „Foie gras“

Baklažanų ir vytinto kumpio suktinukai
O tada skrandžiai laukia antrųjų patiekalų. Kokia sėkmė, kad antrekotas po 500g. Man pasirodo per daug ir nusprendžiu atsisakyti. Dar kartą praverčiu meniu, o ten MIDIJOS!!!! Kaip iš karto nemačiau?! Midijos didelės, padažas tirštas, bulvytės traškios. Vienos geresnių šiais metais valgytų midijų! Tada ragaujam išpjovos kepsnį su šviežiom voveraitėm. Medium raw, iškeptas pagal pageidavimą. Mėsa sultinga ir skani! Išmėgintas ir garuose virtas jūrinis ešerys su imbieru, lengvo skonio, labai tinka besirūpinantiems savo kūno linijom! Ir dar vienas “žuviškas” patiekalas – sterkas „a la Liguria“. Su kedro riešutais! Puikus derinys.

Midijos baltojo vyno–grietinėlės padaže

Išpjovos kepsnys

Garuose virtas jūrinis ešerys su imbieru

Sterkas „a la Liguria“
O dabar jau galima pakalbėti apie atmosferą ir aptarnavimą. Kolektyvas nuostabus, viskuo paasirūpinta, “apšokinėta”, atsižvelgiama į visus norus, šypsenos, geros emocijos aplink vien gėris! Vidus šiek tiek primena namus, vakare maloni prietema. Norėjau paminėti, kad vyno restoranas neprivalėtų būti labai vaikams draugiška vieta, bet čia jie ras ką veikti. Yra spalvų ir popieriaus. O ir maistą, paprašius pagamino taip, kad ir mažieji galėtų paskanauti. Juokinga, bet užsakyti marinuoti agurkėliai vaikui tiko visiems valgantiems! Na, išskyrus midijas.
Ir kaip gi vakaras be deserto? Creme briulee! Truputi jautėsi aštrokas prieskonis, bet šiaip jau akimirksniu neliko!

„Crème Brûlée“
Maistas, nuotaika, aplinka – viskam dešimt iš dešimt arba devynios kačiuko gyvybės iš devynių! Spaudžiam letenytę ir linkim sėkmės!
Saint Germain
Daugiau informacijos: www.saintgermain.lt
Arba jų FB puslapyje: www.facebook.com/saintgermainrestoranas