Kur pavalgyti Plungėje: Užeiga Ranča

Žemaičių valgiai, nu kaip

Jei lankysitės šią vasarą Žemaitijoje, o tikrai verta, būtina paragauti ir kelis tradicinius šio krašto valgius.

✅Žemaičių blynai, gali būti pirmoji mintis, kuri siejasi su žemaitiška, tradicine virtuve. Taip, blynus ir, ypatingai, bulves, žemaičiai mėgsta. Bulvė yra meilė, o tą meilę jie priima visokiomis formomis: virtos, keptos, tarkuotos, su lupena, košės pavidalu. Esminis momentas, kuo Žemaičių blynai skiriasi nuo Kėdainių blynų, tai virtos bulvės, taupių šeimininkių ir bulvių košės likučiai, nors ekspertai sako, kad geriau jau pasistengti ir specialiai blynams virti bulves su lupena.

✅Cibulynė, šiaip jau tradicinė per Kūčias valgoma sriuba, dar vadinama svogūninė, puikiai tinka ir vasara, mat, neapsigaukite ir nesitikėkite prancūziško varianto su daug svogūnų ir sūrio, ji yra šalta. Visa sriubos esmė – kepta silkė ir svogūnai. Taip, taip – silkė. Sukepus ji subyra į mažus trupinius, tada pridedama svogūnų ir viskas užpilama rasalu. Valgoma, spėkite su kuo? Tai aišku, su virta bulve! Skonis lyg valgytum silkės marinatą. Čia Tokia paprastoji versija, o yra ir poniška, kuomet vanduo pakeičiamas kefyru. Tikras žemaitiškas rokenrolas, kurį išbandyti reikia. Nesikuklinkit, plėskit savo skonių ribas!

✅Spirgutis, patiekalas (?!) nieko bendro neturintis su mėsa ar lašiniais. Tai yra kepintos (paspirgintos) keptuvėje, sugrūstos kanapių ir sėmenų sėklos, valgomos su kuo? SU BULVĖM! Labiau pagardas nei patiekalas, man įspūdžio nepaliko, bet, kaip sakoma, ką išmoksi, ant pečių nenešiosi.

✅Kastinys. Gaminamas iš grietinės, rūgpienio, sviesto ir prieskonių (jaučiasi česnakiukas ir žolelės, būtinai kmynai). Išsuktas mediniu šaukštu gaunasi per vidurį tarp grietinės ir sviesto konsistencijos gaminys, kažkas panašaus į užtepėlę. Gera žinia, kad kastinio galima nusipirkti kiekvienoje parduotuvėje, tai, beje, puiki idėja grietiems pietums – išsiverdi, žinoma, BULVIŲ, ir su kastinių kapoji. K+B=KML KAstinys yra skanu, labai skanu ir man nebuvo naujiena, karts nuo karto nusiperku (turiu žemaitiškų šaknų).

🍽️ Aplankius Plungės Dvaro sodybą, užsukome į RANCA. Vakare ieškojome informacijos internete, kur galėtume atrasti žemaičių virtuvės lobynus, būtent šią vietą ir buvome nusižiūrėję. Tiesa, iš nuotraukų, atrodė viskas paprasčiau, todėl atvykus buvome maloniai nustebinti. Labai graži, išpuoselėta aplinka, jauki lauko palapinė, sauganti nuo vėjo (27km/h), malonus aptarnavimas, geros, didelės porcijos ir adekvačios kainos (kepsniai po 7, salotos apie 3,5-4, bulvių patiekalai iki 4 Eur). Yra puikus rinkinys, kuriame ir kastinys ir spirgutis ir silkė su svogūnais, o prie visko, kas? BULVĖS! O aš dar ir bulvių košės su baltu padažu vietoj deserto įvyniojau. Labai skanu, bulvės yra skanu, o bulvių košė yra dar skaniau! Patiko, kartotume! Kolegoms cibulynė buvo iššūkis (aš jau buvau ragavus versiją su kefyru), bet induose likučių nepalikom. Ir dar tik noriu pasikartoti, taip viskas buvo su BULVĖM. Net ir salotos.

Skanaus!

0 I like it
0 I don't like it

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *