Šokoladinis tortas su liofilizuotom uogom „Super Garden“ ir alaus biskvitu

Kokiom? O tokiom sausom, kurios yra išlaikiusios nepakitusias formas ir, svarbiausia, visus vitaminus. Tai, kas gi ta liofilizacija?

sokoladinis tortas super garden uogos

Liofilizacija tai vienas iš džiovinimo būdų, kurio metu produktai yra išdžiovinami itin žemoje temperatūroje (-80 °C). Produktai užšaldomi ir didelėje vakuuminėje erdvėje, nesant oro, šaltyje yra džiovinami, tokiu būdu yra pašalinamas visas vanduo. Procesas trunka apie 2 paras. Tačiau rezultas puikus: nepakitusi išvaizdas, maistinės savybės ir labai lengvas svoris. Sudėtingo pavadinimo džiovinimo procesas buvo pradėtas kurti ruošiant maistą kosmoso pramonei. Vienas iš reikalavimų – išlengvintas svoris. Bet kodėl kosmonautai negalėtų vežtis tiesiog džiovintų vaisių, uogų ir daržovių? Džiovinant paprastuoju būdu produktuose išlieka tik 40% vitaminų, o liofilizuojant – visas šimtas. O laikant tinkamomis sąlygomis tokiu būdu apdoroti produktai gali išsilaikyti iki 20 metų. Ne veltui šis procesas vadinamas ateities konservavimo metodu. Be to ne tik vaisiai ir uogos, bet ir daržovės, grybai, mėsa, sūris, alyvuogės, prieskoniai ir beveik visi produktai gali būti liofilizuojami.

Pati prieš, turbūt, keturis metus Baltijos maisto ir gėrimų parodoje „BAF“ atradau liofilizuotas braškes ir avietes. Kaip dabar pamenu, buvo galima paragauti tiesiog vienų uogyčių arba grietinėlės kremo su avietėmis. Ir tikrai tai buvo nuostabus atradimas. Kadangi kepu tortus, nuo to laiko namie visada turiu visokiausių liofilizuotų uogų. Kartais dedu į kremus, o kartais naudoju tiesiog papuošimams.

sokoladinis tortas super garden uogos

Ir tuomet nelabai daug buvo pasirinkimo: braškės, avietės, tekšnės. Ir bam! Kaip sako: „atradimai po vieną nevaikšto“, atrandu liofilizuotų daržovių, serbentų ir netgi uogų miltelių. Nesvarbu, kad atradimas visai naujas, praėjus keliems metams. Serbentai rudens pabaigoje su visu savo rūgštumu! Kepu tortą! Sekmadienio rytą išsitraukiu formas, dubenius ir mikserį. Tik noriu paminėti, kad „Super Garden“ turi net ir liofilizuotų krevečių, alyvuogių ir mėsyčių. Na bet apie sriubas ir lengvus sveikesnius užkandžius, kuriems realiai ir yra skirti liofilizuoti produktai – kitą kartą. Po švenčių, kai kankins persivalgymo „pagirios“. O dabar nuodėmingas (čia pasiskolinu iš portalų antraščių, kad skambėtų įspūdingai) šokoladinis tortas!

Dar noriu pasiskųsti, kad visi dažniausiai mėgsta mano vadinamus „pensininku“ tortus – burnoje tirpstančius, balto kremo ir gaivius. MANO tortas turi būti šokoladinis! Su daug skonio. Dar daugiau skonio, kad gabaliukas nebūtų įveikiamas per vieną kartą. O kadangi kepsiu tortą, nes tiesiog užsimaniau, tai kepu viena šokoladinesnių, su alumi ir liofilizuotom uogom, kurios tą saldumą nuskaidrina tokiu neatrastu siurprizu. POPURI.  Šokolado ir tamsaus alaus ataskoniai kutena visus liežuvio receptorius ir staiga rūgštus serbento gabaliukas išmuša smegenis iš saldumo komos.

Artėjant šventėms labai rekomenduoju tokį torčiuką (didelis ir sunkus, užteks kelioms šeimoms, kai reikia lankyti per šventes, o jei norite mažesnio – naudokit pusę normos).

Šokoladinio torto receptas

Biskvitui:

  • 1 ½ puodelio miltų
  • 1 puodelio juodos geros kakavos (nejuokauju, pirkit brangesnę, nes nuo kakavos kokybės priklauso visas skonis)
  • Šaukštelis druskos
  • 1 ½ šaukštelio kepimo sodos
  • Pusė šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 ½ puodelio stout rūšies alaus
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 1 Puodelis kambario temperatūros sviesto (225 g)
  • 1 ½ cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • ½ Puodelio majonezo
  • 100 g juodo šokolado (gali būti ir daugiau)
PARUOŠIMAS
  1. Orkaitę kaitinam iki 160 C
  2. Tada dubenyje sumaišome sausus produktus: miltus, kakavą, druską, kepimo miltelius, sodą.
  3. Kitame inde išplakame sviestą su cukrumi iki purumo (bent 5 minutes), tada įmušame kiaušinius po vieną ir kiekvieną kartą labai gerai išsukame. Sudedame majonezą – vėl gerai sujungiame produktus.
  4. Trečiame inde į alų įlašiname vanilės ir pamaišome su šaukštu (nesugalvokit naudoti mikserio, nes turėsit gazuoto alaus šventę)
  5. Sunkioji dalis – sujungti visus tris mišinius. Po truputį, po trečdalį. Iš pradžių miltus su sviestu, tada pilame trečdalį alaus, kai viskas susijungia vėl dedame trečdalį biraus mišinio, trečdalį sviesto/kiaušinių košės, vėl pilame alaus. Trečiu kartu šis procesas turėtų pasibaigti.
  6. Kai turime vientisą tešlą suberiame gabaliukais kapotą šokoladą.
  7. Daliname į tris dalis ir kepame atskirose formose apie 35 minutes.

Kremui:

  • 1 ½ puodelio kambario temperatūros sviesto
  • Šaukštelio vanilės ekstrakto
  • ½ Puodelio kakavos
  • 5 puodeliai cukraus pudros
  • Indelis (15 g) “Super Garden” liofilizuotų juodųjų serbentų
  • Indelis (15 g) “Super Garden” liofilizuotų raudonųjų serbentų (galit naudoti ir kitokias uogas – spanguoles, mėlynes, bruknes, braškes avietes)
  • Pieno (iš akies, pagal kremo konsistenciją, bet čia gaunasi keli šaukštai)
PARUOŠIMAS:
  1. Gerai išsukame sviestą su valine.
  2. Sudedame iš gerai išsukame kakavą.
  3. Tada po vieną puodelį cukraus pudros ir šlakelį pieno vis maišome, kad gautume gerai pasitepančią masę. Pienas ją suskystina, o cukraus pudra kietina, todėl ir pieną pilam iš akies, priklausomai nuo to, kokios konsistencijos kremo norite. (Jeigu eiga neaiški paieškokite BUTTERCREAM youtubėje ir pažiūrėkite, kaip šis pertepimas gaminamas). WORK SMART NOT HARD 😉 Galit ir man parašyti 😀 bet aš jum nuorodą į youtube atsiųsiu. Galit kitu klausimu parašyti.
  4. Kai visi produktai tampa vientisu kremu sudedame liofilizuotas uogas. Ką daro uogos? Suteikia traškesio ir rūgštumo, todėl aš rinkausi serbentus. Kremas tikrai labai saldus (nu pažiūėkit į receptą) o uogos su kiekvienu saldumo kąsniu nustebina rūgštele. Galėčiau vaizdžiai pasakyti, kad burnoje jaučiamas amerikietiškų kalnelių efektas – saldu-rūgštu-aukštyn-žemyn. Ulia lia koks skonis! O dar tas alus biskvite ir šokolado gabaliukai! Aj, nepamirškit, siūlau pirkti į biskvitą kepimui skirtą šokoladą, kuris neištirpsta ir lieka gabaliukai.
    sokoladinis tortas super garden uogos
Gerai, pala, juk dar nebaigėm!
  1. Surenkame tortą – mano pačios nustebimui nereikia jo sulaistyti, jei nesuklydot kepdami biskvitą – jis turi būti šlapias ir sunkus. Taigi vienas biskvitas – kremas, antras biskvitas – kremas ir trečias su kremu, kuriuo dar aptepame visą tortą (man tai neužteko šonams, nes dėjau daug tarp sluoksnių, bet padidinus normą, galima iššokoladint visą tortą). Ir papuošiau dar dviem indeliais liofilizuotų uogų, aj dar turėjau smulkintų aviečių tai sudėjau ir jas.

VUALIA. GERAS TIKRAS ŠOKOLADINIS TORTAS, TIRPDANTIS LEDINES ŠIRDIS IR DIDINANTIS CHOLESTEROLIO KIEKĮ KRAUJYJE, SUKELIANTIS RIMTĄ CUKRAUS KOMĄ IR NEPALIEKANTIS ABEJINGŲ. Niekas nepasakys, kad “valgėm ten kažkokį tokį lengvą pernai per šventes”. NE. ČIA SUTRAUKS RURYTĘ NUO saldumo. Jei kam ir nepatiks tai vistiek ilgai nepamirš.

TOKS TURI BŪTI TIKRAS TORTAS.

SKANAUS

sokoladinis tortas super garden uogos

 

1 I like it
0 I don't like it

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *