Ieva Malijauskaitė-Ivonė: meilė kavai pavadinimu "TASTE MAP"

Dabar TASTE MAP gali didžiuotis dviem kavinėmis ir vienu kavos skrudinimo fabriku. Dvi kavinės gali ir neatrodyti labai daug. Bet TASTE MAP įkūrėjų Ievos ir Domo filosofija ir verslo vizija niekada nebuvo didžiulis kavinių tinklas. Tikslas – kokybiška kava.

taste map, kava, kavinė, Vilnius

Ką reiškia kokybiška kava? Brangi kava? Su geru prekės ženklu? Tiesiog skani? Ieva ir Domas apie kavą žino tiek, kad galėtų pasakoti valandų valandas.

Kol kalbėjomės viena barista prasitarė, kad yra skaičius rimtame žurnale apie kavą straipsnį ir šiek tiek nuliūdus, nes Ieva jau viską buvo papasakojusi ir nieko naujo tam straipsnyje nerado. O kavos kokybę Ieva ir Domas vertina nuo kavos pupelės daigo. Kaip gali įvertinti kavos pupelės kokybę jeigu nesi buvęs plantacijose, kur auginamos kavos pupelės? Negali. O jie gali. Nes jie nuolatos lankosi plantacijose, bendrauja su augintojais ir perka kavos pupeles tik iš tų, kuriais pasitiki. Beje, sveikinam su pirmosiomis vestuvių metinėmis (gal tiksliai į datą ir nepataikom)! Spėkit, kur jiedu praleido medaus mėnesį? Taip – kavos plantacijose, Dominikos Respublikoje.

Mintis pirkti kavą tiesiogiai iš ūkių kilo ten apsilankius. Skurdas, sunkus darbas, maži atlyginimai tiesiog sukrečia, sako Ieva. 80%  plantacijose dirbančių darbininkų gyvenime nėra ragavę profesionaliai paruoštos kavos. Jie tiesiog neturi pinigų jos nusipirkti. Ką jau kalbėti apie kavines…

taste map, kava, kavinė, Vilnius

TASTE MAP

Tęsiant apie TASTE MAP verslo filosofiją – kavinėse nerasite nieko, ko jie patys nevalgytų. Ne tik pati kava, bet ir visas esantis maistas yra kokybiškas, šviežias ir pagamintas su meile. Yra žmonių, kurie stebisi, kodėl TASTE MAP kavinėse pigiau nei didžiuosiuose kavos kavinių tinkluose. Ievos atsakymas labai paprastas – ji nori imti tiek pinigų iš kliento, kiek pati galėtų susimokėti už kavą. Tai turėtų būti kiekvienam prieinamas malonumas. Juolab Ieva ir Domas žino, kiek nuo to kavos puodelio lieka ūkininkui (kurį dažniausiai pažįstą ir yra aplankę), kokį antkainį užsideda kiti, kurie dalyvauja šiame procese. Tada tampa labai aišku, kokia gi yra to vieno kokybiškos kavos puodelio kaina, kai skaičiuoji teisingai, o ne tik dėl pelno sau.

IMG_3935

O viskas prasidėjo prieš keturis metus. Tada Ievai buvo vos 22. Kaip pati dabar prisimena, buvo tikrai sunku ir trūko patirties. Kol kurso draugės dar vaikščiojo į diskoteką, ji su Domu jau kūrė savo verslą. Tiesa, galim priminti skaitytojams, kad Domas tuo metu vedė IKI laidas apie kavos ruošimą. Daug kas jį atpažindavo, o ypač išgirdę jo balsą. Kaip pati Ieva sako, tai šiek tiek padėjo sunkiame pirmųjų metų kelyje.

Šiaip jau pradžia šios istorijos prasideda nuo kavos ruošimo čempionato. Pirmą kartą abu dalyvavo Lietuvos kavos ruošimo čempionate, kuriame Domas užėmė pirmąją vietą ir buvo pakviestas atstovauti Lietuvą Pasaulio kavos ruošimo čempionate, kuris vyko Kolumbijoje. Keliavo kartu, nes pagalba tokiam konkurse tikrai yra būtina. Dabar suskaičiuoja, kad vien kavos ruošimui reikalingus daiktus vos sutalpino į keturis lagaminus. Atrodo kiek daug! Ieva juokiasi. Sako, kai pamatai, kad atvažiuoja tarkim, australas su dvidešimt keliais lagaminais, skirtais dalyvauti tame pačiame konkurse supranti, kad tavo tie keturi ne taip jau ir daug. O reikia vežtis viską – puodus, filtrus, malimo mašinėles ir kavą. Aha, o iš kur gauti geros kavos Lietuvoje? Tuo metu kavos skrudinimu užsiėmė gal trys ar keturios įmonės, todėl Ieva su Domu nusprendė rėmėjų ieškoti užsienyje. Ir surado. Norvegą, kuris mielai sutiko juos paremti pasaulio kavos ruošimo čempionate. Kava vadinosi „Tim Wendelboe“. Aš pati visada galvoju, kad pasaulis taip sutvertas, kad viskas eina ratu. Tu padarai kažkam gerą, tas kitas kitam, o po kiek laiko, žiūrėk, ir tau sugrįžta tas gėris. Taip ir Ieva su Domu dabar patys remia Lietuvos kavos čempionus kava ir skleidžia geras idėjas toliau.

IMG_3927

Taigi grįžę iš čempionato Kolumbijoje, pradėjo savo verslą. Ilgai galvojo pavadinimą, juk pavadinimas ne šiaip sau gražūs žodžiai, jis turi būti prasmingas. Buvo mintis pavadinime naudoti žodi tongue (liežuvis), bet pagalvojo, kad sunku bus ištarti, o ir naujas derinys TASTE MAP iš karto sudėliojo viską į savo vietas. Skonio žemėlapis. Keliauji po pasaulio šalis, kuriuose auginama kava, ragauji, susipažįsti, su kai kuriais susidraugauji, kiti įspūdžio nepalieka. Tikra kelionė, o kokia kelionė be žemėlapio!  Gali pasiklysti. Taip ir iki dabar daugeliui kavos naujokų TASTE MAP yra tarsi kelrodė žvaigždė kavos skonių, rūšių, paruošimų būdų ir derinių pasaulyje. Juk kava ne tik poveikis, bet pirmiausia – skonis!

Jeigu lankysitės kurioje nors iš TASTE MAP kavinių, tikrai sutiksite pačia Ievą. Ji dažnai ruošia kavą klientams ir pasakoja, kaip stebi tuos pačius kavos mėgėjus, mato kaip keičiasi jų gyvenimai. Ateina moteris su apvaliu pilvuku, o po pusmečio jau užsuka su vežimėliu. Ir ruošia pati kavą, nes nori matyti, kaip žmonės mėgaujasi skoniu, kaip atranda kavą. Ir niekada nepatingi papasakoti, paaiškinti ir pasidalinti tomis žiniomis kurias turi apie kavą. Kadangi jiedu kontroliuoja visą procesą nuo kavos pupelės iki kavos puodelyje, Ieva sako, kad jai tiesiog smagu matyti klientų šypsenas ir pasižiūrėti į kokias rankas papuola jų taip išpuoselėta kava.

IMG_3929

Gera žinia, jei atstovauji savo šalį pasauliniame kavos čempionate ir turi savo įmone, tuo pačiu atstovauji ir ją. Taigi jau antrame pasaulio čempionate, kuriame šį kartą dalyvavo Ieva (Lietuvos čempionate Domas buvo teisėjas, todėl dalyvauti nebegalėjo) atsirado ir TASTE MAP logotipas. Šiaip abu labai džiaugiasi, kad yra vienodi kavos fanatikai, nes būna ir tokių situacijų, kai vienas iš šeimos pamilsta kavą, o kitas negali suprasti, kaip galima skirti po 14-16 valandų per dieną pasiruošimui kavos čempionatui?! Kartu dalyvaudami  čempionatuose tokios problemos neturėjo.

Taigi  TASTE MAP prasidėjo nuo kavos skrudinimo. Kavinių nebuvo, nors apie pirmąją minčių jau kildavo. Bet visas dėmesys buvo sukoncentruotas į kavą, kavos pupeles ir jų skrudinimą. Kai pirmiausiai galvoji ne apie pinigus, o kodėl nori daryti dalykus, tai tampa labai aiškūs atsakymai, kaip viską daryti. Ir jie nusprendė, kad bus kitokie nei daugelis, kad pirks kavą tik tiesiogiai iš augintojų, kad skrudins ją patys ir kad žmonės galės gauti tik pačią šviežiausią kavą.

Mintis pirkti kavą tiesiogiai iš ūkių kilo ten apsilankius. Skurdas, sunkus darbas, maži atlyginimai tiesiog sukrečia, sako Ieva. 80%  plantacijose dirbančių darbininkų gyvenime nėra ragavę profesionaliai paruoštos kavos. Jie tiesiog neturi pinigų jos nusipirkti. Ką jau kalbėti apie kavines…

Pirmasis skrudinimo fabrikas (roasteris) atidarytas, po kurio sekė ir pirmoji TASTE MAP kavinė (M. K.Čiurliono 8, Vilnius). Ir dar viena kavinė. Bet prieš tai apie skrudinimo fabriką. Šiais metais jis buvo perkeltas į dar didesnes ir uždaresnes patalpas, su patogesniu privažiavimu ir geresnėm sąlygom skrudinti didesnį kiekį kavos pupelių. Jame jau buvo surengtas pirmasis “Aeropreso” festivalis. Atvyko teisėjai iš Čekijos, Lenkijos, buvo ir Jungtinėje karalystėje dirbanti barista. Susirinko daugiau nei 400 žmonių. O vakaro vinis – čempionatą laimėjęs Informacinių technologijų specialistas Donatas iš Klaipėdos! Sveikinimai! Ieva džiaugiasi, kad pavyko pritraukti ne tik kavos specialistų, bet ir paprastų žmonių, kurie domisi ir myli kavą.

IMG_3939

Antroji kavinė net nebuvo svajonė. Net nebuvo planuose. Ir kai sakai „niekada“ tai patys žinot, kas būna. Taip atsitiko ir čia. Barclays skelbė konkursą, kurio tikslas buvo atrasti pačius geriausius kavos tiekėjus naujam bendradarbystės centrui (apsilankėm, parašėm, primenam čia) „Rise Vilnius“. Pliumpt, įkrito ir Ievai elektroninis laiškas apie šį konkursą. Ką darė Ieva? Ignoravo. Nu ne svajonė juk. Tada sulaukė skambučio, ir tas kažkas laido gale įkalbėjo bent jau užpildyti paraišką ir parašyti projektą. Ir atsitiko priešingai nei Ieva sakė. Niekada išgaravo ir dabar visi galite užeiti į naują, dar šviežią, kaip ta kava, kurią galėsite ten paragauti TASTE MAP kavinę (Gynėjų g. 14, Vilnius). Turim gandą, kad prie laimėjimo prisidėjo ir tai, kad Ieva ir Domas buvo paprasti ir „nepasikėlę“. Vis dėl to teisybė yra!

Dabar TASTE MAP siūlo apie 20 kavos rūšių ir visada orientuojasi į sezoniškumą. Na tarkim, vasara šviežias kavos derlius būna Etiopijoj, Žiemą – Kolumbijoj. Tai jeigu kur nors nueisite žiemos viduryje ir Jums siūlys paragauti kavos iš Etiopijos, žinokit, kad kažkas čia ne taip. O Ieva ir Domas nori, kad visada viskas būtų taip. Jų tikslas edukuoti žmones ir supažindinti artimiau su mūsų taip mėgstama kava. Jeigu ją taip mėgstame, kodėl taip nesidomime? Kodėl mums nerūpi, kaip ji užauginta? Kada nuskinta? Kaip skrudinta? Ir tikrai vis daugiau žmonių pradeda domėtis kava ir vertinti jos kokybę. Ievai tai turbūt didžiausia dovana, kad kažką sudomino ir galėjo perduoti savo sukauptas žinias ir patirtį. Klausiu, ar dažnai žmonės klausia? Ne, tai aišku, kad ne. Dažnai bijome apsijuokti, pasirodyti neprotingais kažko neišmanydami. O net nepagalvojame, kad kitam žmogui, paaiškinti, pasidalinti – tai tikras džiaugsmas. Klauskite! Mes rekomenduojam. Jeigu ne Ieva, tai bet kuri, ar kuris TASTE MAP barista viską papasakos. Ne tik patys įsimylėję kavą, bet ieško ir tokių pačių darbuotojų, kuriems tikrai būtų įdomu ir kurie noriai dalintųsi žiniomis apie kavą. Kolektyvui nuolatos rengiamos kavos degustacijos. Kai tik atsiranda nauja kava, visi puola ragauti. Juk darantys kavą turi žinoti kuo prekiauja. Patys ne kartą atstovavę Lietuvą pasaulio kavos ruošimo čempionatuose, dabar ruošia savo baristas. O geriausius vežasi į kavos festivalius! Puiki motyvacija!

Ir Ieva ir baristos žino, kokia kava patinka lietuviams. Skaniausia – braziliška ir karti. Rūgšti kava arba vaisių skoniai mus dar gąsdina. Bet tinkamai paruošta ir paragauta be cukraus, be pieno ir be sirupo, tikrai sudomins. Beje, sirupo ir nerasit TASTE MAP kavinėse. O aš klausiu, kaip ten dėl to cukraus ir pieno? Tai pasirodo, pienas yra geriau nei cukrus, nes ši baltoji mirtis padaro visas kavas vienodas. Būna tokių švenčių, kai TASTE MAP daro kavos degustacijas. Pernai vasario mėnesį (kai jie švenčia TASTE MAP gimtadienį) kiekvieną savaitę rengė kavos degustacijas. Panašius renginius žada ir šiais metais, o mes susitarėm, kad gausim išskirtinę teisę (kaip ir visi kiti) pranešti, kada laukia artimiausia degustacija!

Ir dar apie svajones. Kaip supratot pinigai tikrai nėra pagrindinis tikslas. Ieva ir Domas dabar svajoja apie nusavas kavos plantacijas. Galvoju, ar tada bus galima sakyti, kad tai visiškai lietuviška kava? Ieva pati namuose augina kavamedį, bet šiaip jau Lietuvoje ir aplink mus kavamedžiams augti sąlygos nėra tinkamos. Todėl plantacija bus kažkur ties pusiauju. Šiek tiek artimesnė svajonė – kelionė į Kolumbija, į kavos plantacijas. Ten Ieva su Domu savanoriaus, patys skins kavos pupeles, plaus, rūšiuos ir dar arčiau pažins kavą. Čia bus praktika, o teorinių žinių Ieva dar norėtų įgyti kavos universitete, kuris yra įsikūręs Bostone. Mes linkim, kad svajonės virstų realybe ir džiaugiamės, kad TASTE MAP nors ir būdami ganėtinai maži, daro tokį didelį pokytį, suvokime, kas yra kokybiška kava, kaip ji turi būti ruošiama ir kiek dar daug apie ją nežinome.

TASTE MAP Facebook paskyra

O kavines rasite adresais:

  • K.Čiurliono 8, Vilnius
  • Gynėjų g. 14, Vilnius

2 I like it
0 I don't like it

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *